Tre saker att inte säga till någon i sorg

16 februari, 2009

Det är inte lätt att möta någon i sorg och kanske svårt att veta vad man ska säga. Jag tycker att de flesta jag träffar har en fantastiskt fin känsla för vad de ska säga och hur de ska bete sig. Det är också väldigt få saker som blir helt fel, det allra mesta som sägs med genuin känsla är rätt att säga.

Men jag har tre saker jag inte riktigt klarar av att höra:

1. ”Du är så stark.”

Jag vill bara skrika när någon säger det till mig. Jag är inte stark, inte det minsta. Ja, jag står här framför dig och jag pratar och min kropp rör sig, men det betyder inte att jag är stark. Det betyder bara att jag måste, av olika anledningar. Inuti är jag bara svag och ledsen och så långt ifrån stark du kan tänka dig.

2. ”Har du kommit igenom det värsta nu?”

Det finns inget ”värsta” att komma igenom. Mitt barn dog och jag lever med saknaden varje dag. Det kommer jag att göra hela mitt liv, jag måste bara lära mig att hantera det.

3. ”Går det framåt, tycker du?”

Frågan förutsätter att sorg är något linjärt. Det är det inte, i alla fall inte för mig. Det går heller inte att beskriva det som att det ”går upp och ned”. Det är bara olika. Olika faser, olika smärtsamt. Sorgen känns på olika sätt olika dagar och är ibland skrämmande nära och ibland längre ifrån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: