Torsdag

26 mars, 2009

Vi har gjort en skiss för att visa ungefär vad vi har tänkt oss.

”Är det till er mamma”, undrar Stenmannen, när han tittar på skissen.

”Nej, till vår dotter”, svarar vi.

”Lyra, det var ett vackert namn. Det har jag aldrig hört”, säger Stenmannen.

Vi går runt bland stenarna. Här finns helt obearbetade stenar, slipade stenar, påbörjade stenar och färdiga stenar som ska hämtas eller placeras ut. Lokalen är lätt surrealistisk, ett gammal skyddsrum med ett myller av små rum. Närmaste granne är en tunnelbanestation, som knappast lär klaga över oljud när det slipas och hackas här inne. Stendamm ligger över hela lokalen och stenarna ropar ut sina kärleksbudskap om sorg och saknad.

Där ligger en sten som är halvfärdig. Namnet är ovanligt, men kan passa en liten efterlängtad pojke. Stenen har bara ett datum.

”Den där ska ändras”, säger Stenmannen. ”Det ska vara både en stjärna och ett kors framför datumet, eftersom födelse- och dödsdatum är detsamma.”

”Ja, vi förstod det”, säger Älskade P.

Det finns så många stenar att välja mellan. Ljusa, mörkare och helt svarta. Fyrkantiga, rundade, formade, slipade, stora, små, på sockel, stående, liggande. Och sedan ska man välja typsnitt, färg på bokstäver och vad det ska stå. Beslutet känns så stort. Hur ska vi kunna välja en gravsten som visar vem Lyra var och vad hon betyder för oss?

Stenmannen svarar snällt och kunnigt på alla våra frågor. Det visar sig att det blir svårt att få tag i en sådan sten som vi har tänkt oss, själva grundmaterialet. Vi får tips om var vi själva kan försöka leta efter en sten och Stenmannen lovar att titta i sin trädgård och se om där finns något som passar.

Jakten på den perfekta stenen har bara börjat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: