Måndag

20 april, 2009

Jag möter en mamma på min promenad. Hon har tre barn: ett litet i vagn, en cirka tvååring på ståbräda och en cirka fyraåring på sparkcykel bredvid. Stämningen känns spänd när jag går förbi dem.

När vi bara har passerat varandra med några meter börjar mamma plötsligt att skrika. Hon stannar, stampar i marken, skäller på barnen, särskilt utsatt är det äldsta, och skriker högt, högt.

”Jag blir galen. Ni är så jobbiga, jag orkar inte. Jag står inte ut, jag orkar inte med er”, skriker hon så att alla på gatan hör.

Jag saktar in stegen och försöker se vad som händer utan att det blir alltför tydligt. Mamman fortsätter att skrika, sparkcykeln slängs in under vagnen, det största barnet börjar gråta. Så verkar det lugna ned sig och de fortsätter mot dagiset alldeles intill. Kroppsspråket hos cirka fyraåringen visar tydligt hur hon mår nu. Mitt hjärta skrynklar ihop sig. Borde jag ha sagt något?

Jag vet, de har kanske haft en jobbig morgon med gnäll, stress och barn som inte vill. Kanske har mamman haft en vaknatt med den minsta, kanske har hon sagt till om samma sak lugnt och sansat tjugo gånger innan och nu var det bara den där sista droppen.

Och jodå, jag skäller på Storasyster och Lillebror också. Föräldrar blir arga, barn trilskas, det går över.

Men ingen liten cirka fyraåring kan ha gjort något så illa att hon förtjänar en rungande utskällning mitt på gatan, inför alla morgonrusande människor.

Vi äger inte våra barn, vi har dem bara till låns. De förtjänar vår respekt.

När jag fortsätter min promenad tänker den inte så snälla delen av mig väldigt, väldigt elaka tankar om mamman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: