Torsdag

7 maj, 2009

27 oktober, förmiddag. Vi kommer till sjukhuset och får komma in i ett undersökningsrum direkt. En glad sköterska donar med ctg-apparaten.

”Har du gjort ctg förut?” undrar hon.

När Lillebror låg i magen gjorde jag så många ctg-undersökningar att det tidvis kändes som om jag var fastkopplad vid ctg-apparaten. Men det säger jag inte, jag svarar bara ”Ja, många” och försöker se lugn ut.

Jag vet precis hur det ska låta när ctg-apparaten fångar barnets hjärtljud. Först skrapar det och brusar, speciellt om bebisen rör på sig. Strax därefter kommer det karakteristiska och regelbundna svoschandet, hjärtat som dunkar med drygt två slag per sekund. Så är det inte nu, sköterskan letar och letar, flyttar runt dosorna på magen, frågar om jag vet hur bebisen ligger.

Jag minns inte riktigt, men jag tror att jag säger till Älskade P att det är kört, att de inte hittar några hjärtljud. Jag vet inte om jag säger det högt eller om jag bara tänker det.

Sköterskan mumlar att hon ska gå och hämta en barnmorska. Kanske mumlar hon egentligen inte, kanske är det bara i mitt medvetande som allt känns luddigt. Iskallt och luddigt på samma gång.

Jag frågar om hon hittar några hjärtljud över huvud taget. Hon svarar, försöker lugna, jo, något hittar hon. Önsketänkande.

Sedan går allt fort. Barnmorskan kommer in, söker med dosorna, hittar inget. Upp från britsen, in i ett mindre undersökningsrum mittemot. En läkare ska göra ett ultraljud.

Annonser

Ett svar to “Torsdag”

  1. P said

    Du minns rätt, älskade. ”Det är kört”. Jag sade så klart att det inte alls var kört. Eller, jag tror jag sade det. Möjligen försökte jag säga det, men fick inte ur mig något alls. Jag är otroligt trög på att ta in katastrofsignaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: