Onsdag

20 maj, 2009

Just nu är jag i ett ”förra året så här års”-läge. Hela tiden påminns jag om hur det var för precis ett år sedan, när allt var förväntan, längtan och glädje.

”Vid Valborg förra året, då berättade vi för kompisarna Å och N att vi väntade barn”, tänker jag när jag ser årets brasa. ”Så skönt det var att jag börjat må lite mindre illa när vi planerade inför semestern förra sommaren”, tänker jag när semesterplanerna diskuteras. ”Förra året var det nog bara jag som inte drack snaps”, minns jag när inbjudan till årets sommarfest dimper ned. ”Det var knappt jag kom i de här shortsen för precis ett år sedan”, påminns jag när jag plockar fram vårgarderoben.

Tjatigt blir det, jobbigt känns det. Men det är väl det där första året som det sägs att man ska igenom.

Prestanda

I de allra flesta tillämpningar i vårt test är den Nehalembaserade processorn snabbare än Harpertownvarianten. I flera beräkningsintensiva tillämpningar var skillnaden riktigt stor, men i x264-testet fick det äldre E5430 systemet bättre resultat, vilket visar att det även beror på vad man testar.

Många tillämpningar kan utnyttja 16 instruktionstrådar i dag, till och med Divx-komprimeringen via programmet Virtual Dub. En del prestandaökningar är dock mer markanta än andra och för serveranvändning fungerar Xeon 5500-serien definitivt riktigt bra.

Effektförbrukning

Det är förstås väldigt intressant att se hur den nya arkitekturen klarar effektförbrukningen och här är den överlägsen den äldre Harpertown, trots att den presterar bättre i de flesta tillämpningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: