Onsdag

9 september, 2009

28 oktober, mitt på dagen. Vi är tillbaka på förlossningsavdelningen och träffar läkare S. Vi pratar om hur förlossningen ska gå till och kommer fram till att det bästa vore om jag kan föda vaginalt. Jag är rädd, jag har aldrig fött vaginalt förut. Jag har gjort två kejsarsnitt, där det ena inleddes med ett ineffektivt värkarbete under 50 timmar. Men jag har aldrig krystat, aldrig varit med hela vägen fram. Jag tvivlar på om jag ens är kapabel, om jag kan.

Vi går igenom riskerna. Riskerna och effekterna av ett kejsarsnitt, riskerna med en vaginal förlossning. För mig alltså, allt handlar om mig. För barnet spelar det ingen roll, för barnet är allt redan försent. En kall rysning genomfar min kropp när jag tänker den tanken.

Jag kan få vilken smärtlindring jag vill, förklarar läkare S. Och jag funderar över konvalescensen efter ett kejsarsnitt, klarar jag verkligen den utan en bebis som belöning för all smärta?

Jag frågar vad som händer om livmodern skulle brista. Den risken finns när man har gjort flera snitt tidigare, vilket är anledningen till att vi redan hade ett kejsarsnitt inplanerat den här gången. Jag får veta att det är ingen fara för mig, då avbryts förlossningen och man gör ett snitt. Det är för barnet riskerna är stora om det skulle hända och återigen, för det här barnet är allt redan för sent.

En tanke dyker upp, jag tror det är den som får mig att slutgiltigt bestämma mig.

”Om jag väljer snitt, får jag då inte bli gravid igen? Är riskerna för stora då”, frågar jag.

”Det beror lite på hur det har läkt efter tidigare snitt”, förklarar läkare S, ”men oftast är det ingen fara. Men det är förstås bättre ju färre snitt man gör”.

Jag är fortfarande tveksam, men jag bestämmer mig för att pröva. Om jag inte orkar, om jag är för svag, så får jag avbryta och göra ett snitt i stället.

Jag känner mig svagast i hela världen. Jag känner mig helt paralyserad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: