Måndag

4 januari, 2010

Något som retar mig, ja, till och med gör mig arg, är när det i dödsannonser, på minneskort och i sista hälsningar till barn som har dött står ”Sov så gott”. Det är en korkad, idiotisk och fånig formulering.

Ett barn som sover vaknar igen. Piggt, glatt och utsövt, redo för nya äventyr.

Ett barn som dött vaknar aldrig mer igen. Det är borta, försvunnet för alltid, och det sover verkligen inte, varken gott eller illa.

5 svar to “Måndag”

 1. Lina said

  Hej Lyras mamma,
  Jag brukar läsa din blogg i bland för att jag tycker att du skriver så vackert och kärleksfullt. (Jag skrev en kommentar den 27 okt.)
  Men idag gör du mig ledsen. Vi skrev ”Sov gott lilla älskling” i vår flickas dödsannons. Inte för att jag tror att hon sover, egentligen, utan för att det kändes mjukt och fint att tänka så. Att hon sover sin evighetssömn, kärleksfullt nedbäddad av oss, sina föräldrar. Vad är det som är korkat, idiotiskt eller fånigt med det?

  Självklart har du rätt att tycka och tänka som du vill, och det är din blogg. Men jag vill bara göra dig uppmärksam på att det du skriver sårar oerhört, och förmodligen inte bara mig. Alla väljer vi att uttrycka oss olika. T.ex. så kallar många sina döda barn för änglar, vilket känns främmande för mig. Men jag respekterar det, eftersom det förmodligen känns bra för dem.

  Kram från Lina, Emmys mamma.

 2. lyrasmamma said

  Hej Lina!

  Jag är innerligt och uppriktigt ledsen om jag har sårat dig, det var inte min mening. Jag är säker på att er dödsannons för Emmy var väldigt vacker och full av kärlek.

  Min blogg är fylld av sådant jag känner, rakt ut, utan censur. Det måste den vara och jag tror att det är just därför den kan kännas vacker och kärleksfull. Den är i alla avseenden helt uppriktig och ärlig.

  Det är få saker jag känner mig arg över. Vår kurator har flera gånger sagt att ilska är en känsla som är vanlig hos föräldrar som har varit med om samma sak, men jag känner inte igen mig där. Jag är inte särskilt arg, inte avundsjuk, inte missundsam. Jag känner att det är orättvist att Lyra inte finns hos oss, men det är inte ilska.

  Sedan finns det några få saker som gör mig upprörd och just den här hänger förstås ihop med att vi har fått höra av andra att Lyra sover nu. Och då vill jag bara skrika att det gör hon ju inte, inte för mig. Men jag säger inget, det vågar jag inte. Sorg är så svårt att hantera och jag tycker att det mesta är okej att säga till någon i sorg, bara man säger något.

  Jag skriver här vad jag tänker i stället.

  Jag är ledsen att du blev ledsen.

  Kram!

 3. Lina said

  Hej Lyras mamma,

  Tack för ditt svar. Jag förstår att du inte ville såra någon. Och självklart ska du skriva precis som du vill i din blogg. Jag vet egentligen inte varför jag tog så illa vid mig. Du har många kloka tankar, och jag vill gärna fortsätta läsa här om jag får. På sätt och vis så håller jag med dig i ditt resonemang. T.ex. så är jag alltid noga med att säga till Emmys bröder (3 och 6 år) att hon är död, inte att hon sover.

  Kram, Lina

 4. Hej Lyras mamma!

  Ja det där med ”sov gott” är också ett ord jag suttit och tänk på mycket.
  Speciellt när jag var gravid med hennes lillasyster.
  Ett barn som sover och man säger sov gott till,vaknar sedan igen. Det gör inte ett dött barn.
  När jag tänker tillbaka då Emma dog och då vi hade begravningen så skrev vi faktist Sov gott på hennes band till blombuketterna. Och då var det mera sov gott som en slags symbol.
  Men när jag blev gravid med lillasyster så blev jag bara förbannad när människor sa så.

  Har även läst ett stycka om barn och sorg i en psykologi bok där det står att när någon dör,ska man inte säga till små barn att de sover.
  Just för att då kan de tolka det som att går jag och lägger mig nu i natt så kommer jag aldrig mera vakna för träffa mamma/pappa. utan att man ska säga som det är. Att de är döda.
  Och ja, det är sant.. kan själv tänka ifall någon vuxen sa till mig att ”nej *** hon bara sover”

  Men vad ville jag ut detta..ja,det vet jag inte själv. men jag ville helt enkel säga att jag förstår vad du menar med de orden!
  Kram till dig /Paola Emmas mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: